lauantai 28. kesäkuuta 2014

Vegan Pizza Day

Tänään on virallisen epävirallinen vegaanipizzapäivä (siitä on tapahtuma Facebookissa, sen on oltava oikea?) ja otin siis vastaan haasteen vegaanisesta ja gluteenittomasta pizzasta. Halusin ehdottomasti sellaisen paksun, pehmeän pannupizzamaisen pohjan ja mahdollisesti inasen vähemmän hiilareita kuin peruslätyssä. Mexicanahenkinen herkku tuli uunista ulos ja huh. On se hyvää.

Lisäksi pizzatäytteinä olivat meksikolainen tomaattikastike, cannelinipavut, tacomaustettu herneproteiinirouhe, sipuli, maissi, kirsikkatomaatit, jalapenot, tacosipsit ja valmiin pizzan päälle vihreitä raikastamaan. Hyvää viikonloppua!









Gluteeniton pizzapohja

(1 iso pizza. Gluteeniton, maidoton, vegaaninen.)


- 4dl soijajauhoja
- 2dl gluteenittomia jauhoja
(käytin 1dl tattaria, 1dl gluteenitonta jauhoseosta)
- vajaa 1 pussi kuivahiivaa
- 3dl kädenlämpöistä vettä
- 0,5dl oliiviöljyä
- 1tl laatusuolaa


Sekoita hiiva leivontakulhossa lämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola ja sekoita. Lisää loput aineet ja sekoita. Käsiä ei kannata käyttää ainakaan vahvasti jauhoamatta. Anna nousta liinan alla 30-45min lämpöisessä paikassa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille tai isoon piirakkavuokaan kuten minä tein. Paista uunissa 30-40min 200 asteessa. Suosittelen paistamaan pelkkää pohjaa ja kastiketta ensin 10min verran ja lisäämään vasta sitten täytteet mukaan kypsymään.








Cashewjuusto

- 1rkl cashewvoita
- 2rkl ravintohiivaa (oluthiivahiutaleita)
- 1-2rkl maustamatonta soijajogurttia
- 1/3tl laatusuolaa


Sekoita kaikki aineet keskenään. Levitä pizzan päälle lusikalla ripotellen, kuorruta täyttetty paprika tai esimerkiksi uunissa tehtävät lämppärit. Tämä "juusto" on ravintohiivan ominaismaun vuoksi maitojuustoista mielestäni lähimpänä cheddaria.


sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Fuusiofalafelit

Rakastan falafeleja ja rakastan intialaista ruokaa. Nyt rakastan niitä samaan aikaan samassa paketissa; fuusiofalafel saa makunsa perinteisistä kikherneistä sekä intialaisista mausteista. Lisäksi palleroihin piiloutuu mangoa ja punasipulia. En ole varma saako tällaista edes kutsua falafeliksi mutta so, sue me. Tämän reseptin vaikein osa on löytää rakennetta ja proteiinia tuova herkkutofu, toivottavasti asutte lähellä Ruohonjuurta tai vastaavaa erikoisliikettä!







Fuusiofalafelit

(n. 10 pyörykkää. Vegaaninen, maidoton, gluteeniton.)


- 170g valutettuja kikherneitä
- 1pkt Taifun-merkin Mango Curry tofua
- 1 pieni punasipuli
- 1tl garam masala maustetta
- 1/2tl (madras) curry maustetta
(- 2rkl ravintohiivaa)
- kourallinen (tummaa) riisijauhoa
- 0,5dl vettä
- kookosöljyä paistamiseen


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Huuhtele ja valuta kikherneet. Lisää ne, murennettu tofu, kuorittu punasipuli, mausteet, ravintohiiva ja vesi tehosekoittimeen ja surauta massaksi. Sattumia saa jäädä mutta pidä huoli että punasipuli on sen verran hienona ettet saa puolikasta suuhusi.

Levitä puhtaalle työpinnalle kourallinen riisijauhoa ja taputtele sitä myös käsiisi. Muovaile falafelmassasta n. 10 samankokoista palloa ja litistä keskeltä hieman pihvimäiseen muotoon. Kuumenna paistinpannulla suhteellisen reilusti kookosöljyä (muutama rkl) ja paista falafeleja molemmilta puolilta n. 2 minuuttia. Nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja nosta uuniin paahtumaan n. 10min.






Sunnuntailounaalle näiden epäfalafelejen (falafeleiden?) kaveriksi pääsi eilispäivän tumma riisi jonka paistoin kesäkurpitsan, purjon ja vihreän chilin kanssa ja johon heitin myös hieman vaniljaa pehmentämään makuja. Tein myös dipin soijajogurtista, tuoreesta mintusta ja mausteista. Kiva täysin vegaaninen kokonaisuus!






lauantai 21. kesäkuuta 2014

Päärynä-kinuski raakakakku

Eräs lempimakuyhdistelmistäni on raikas päärynä ja täyteläinen, tahmea kinuski. Mummini tekee maailman parasta kinuskitäytekakkua jota tunnustan kovasti ikävöiväni gluteenille herkistymiseni jälkeen. Eikä se sokerimääräkään oikeastaan hyvää tekisi.

Superfoodhyllyltä löytyy kuitenkin muutama tuote jolla pystyy erehdyttävästi matkimaan itsekeitetyn kinuskin makua. Juhannuspäivää ilahduttamaan syntyi siis raakakakku karamellisesta pähkinäpohjasta, raikkaasta valkosuklaan ja kookoksen sävyttämästä päärynätäytteestä ja supertahmaisesta kinuskipinnasta - suolalla terästettynä.






Päärynä-lime raakakakku
& Suolainen kinuski

(Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, raw.)
17cm halkaisija irtopohjavuoka.


Pohja:

- 2dl pekaanipähkinöitä
- 0,75dl manteleita
- 1dl kookoshiutaleita
- 0,75dl taateleita
- 1rkl vaahterasiirappia
- 1rkl pähkinävoita
- 1rkl lucumaa
- 1tl kookossokeria
- 0,5tl ceylonkanelia
- ripaus aitovaniljajauhetta
- ripaus laatusuolaa



Surauta pähkinät tehosekoittimella muruksi. Lisää loput aineet ja sekoita tehosekottimella kunnes on käsin muovailtavaa massaa. Painele tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratun ja kookosöljyllä sivellyn irtopohjavuuan pohjalle. Laita pakastimeen ja valmista täyte.






Täyte:

- 1 pienehkö avokado
- 3 luomupäärynää kuorineen
- 1 luomulimen kuori
- tujaus limenmehua
- 1dl kaakaovoita
- 1dl kookossosetta
- 1dl kookosöljyä tai -sosetta
- 1rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
- 2tl soijalesitiiniä
- 1tl aitovaniljajauhetta
- 5 tippaa vaniljasteviaa
- miniripaus laatusuolaa
(- pikkuripaus spirulinaa/
viherjauhetta värjäämiseen)


Sulata kuumavesihauteessa kaakaovoi, kookossose (ja kookosöljy) ja hunaja/vaahterasiirappi. Laita muut aineet (myös raastettu limenkuori ja mehu) blenderiin ja kaada rasvaseos päälle ja blendaa tasaiseksi massaksi. Jos tahdot lisätä vihreää väriä, lisää alle puoli teelusikallista viherjauhetta, spirulinaa, chlorellaa tai vastaavaa. Kaada vuokaan murupohjan päälle ja pakasta ainakin 1h ennen kuorruttamista.






Kuorrute:

- 3rkl vaahterasiirappia
- 2rkl maapähkinävoita
- 1rkl kookosöljyä
- 2rkl + 1tl lucumaa
- 2tl kookossokeria
- ripaus laatusuolaa pinnalle

+ pähkinöitä koristeluun


Sekoita kaikki aineet keskenään paitsi suola ja lucuma. Ota 2/3 kuorrutteesta, lisää siihen 2rkl lucumaa ja muovaile siitä kostutetuin käsin 8 samankokoista pientä palloa. Ota vuoka pakkasesta irrottamatta kakkua. Asettele pallerot tasaisin välein kakun ulkoreunalle. Painele kärsivällisesti tasaiseksi ohuehkoksi reunukseksi niin että keskelle jää vielä ympyränmuotoinen alue kakun pintaa näkyviin. 

Ota loput kuorrutteesta ja lisää siihen 1tl lucumaa siten, että kuorrute on hieman vaaleampaa ja juoksevampaa kuin reunoille paineltu osa. Nosta loppu kuorrute keskelle ja levitä tasaisesti lusikalla. Koristele pekaanipähkinöillä. Sirottele hyppysellinen ruususuolaa tai merisuolaa kinuskin pinnalle. Pakasta kakkua vielä ainakin 15min.
TAI skippaa minun ohjeeni ja keksi huomattavasti kauniimpi ja luovempi tapa kuorruttaa kakku kinuskilla.







Käy reunat varovasti läpi jollakin ohuella ja terävällä työkalulla ja irrota kakku vuuasta. Ota pala tai kaksi ja rakasta elämää. Punnitse tarkkaan haluatko jakaa loppuja kenenkään kanssa. Jos tahdot, suosittelen kihlaamaan tuon ihmisen (ellet ole hänelle sukua) jos et ole jo sitä tehnyt. Hyvää juhannuspäivää!







torstai 19. kesäkuuta 2014

Kirsikkasmoothie

Kävin eilen kipaisemassa reippaan kilon tarjouskirsikoita lähikaupasta ja tunsin puhdasta onnellisuutta. Sellaisenaan katosi huomattava määrä kesän parasta antia, mutta jokunen riitti myös tähän kermaiseen ja ylelliseen kirsikkasmoothieen. Suosittelen kokeilemaan etenkin niille jotka ovat altistuneet säilykekirsikoille ja kirsikkaesanssille ja traumatisoituneet vakavasti. Anna oikealle kirsikalle mahdollisuus parantaa haavasi.










Kirsikkasmoothie

(Yhdelle. Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, raw.)


- 3dl tuoreita kirsikoita
- 2dl kookosmaitoa
- 1 pakastettu banaani
- 1 scoop vaniljariisiproteiinia
- 1tl vaniljauutetta
tai 1/2tl aitovaniljajauhetta
- 1rkl tocotrienolsia
- 1rkl Puhdistamon marjasmoothiemixiä
tai marjajauhetta
- ripaus laatusuolaa
- halutessasi vaniljasteviaa
tai hunajaa, agavea tms
- vettä tai lisää kookosmaitoa
haluamaasi koostumukseen







Poista kirsikoista kivet ja varret. Sekoita kaikki aineet blenderissä, kaada lasiin ja koristele jollakin luksuselementillä kuten kookoskermalla tai hiutaleilla, kirsikoilla ja kaakaonibseillä. Nautiskele kuin omistaisit ison osan Eurooppaa.

Kirsikat, banaani ja kookos sisältävät ainesosia (joilla en nyt kyllästytä ketään, voi googlettaa) jotka auttavat esimerkiksi unen tulemisessa ja rentoutumisessa. Vaan eipä se toisaalta aamullakaan nukuttanut, nauti milloin haluat.

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Raakasuklaa

Hyvä peruspohja raakasuklaalle ei ole aivan niin yksinkertainen temppu kuin kuvittelisi. Olen kokeillut, epäonnistunut, kokeillut, repinyt tukkaa ja luovuttanut. Tänään kuitenkin halusin leikkiä suklaatiedemiestä sillä moni kokeilu vaati suklaahuntua. Vegaaniset proteiinipatukat olivat lievästi sanottuna fiasko, mutta suklaakuorrute maistui. Tein siitä myös konvehteja ja pienen popsuklaalevyn. Ai niin - ja tämä oli parasta koskaan maistamaani suklaata. Ja olen maistanut aika montaa.






Raakasuklaa

(Vegaaninen, maidoton, raw.)


- 1dl kaakaovoita
- 0,5dl kookosöljyä
- 1rkl (raakaa) maapähkinävoita
- 2rkl agavesiirappia
- 5 tippaa vaniljasteviaa
- 1 scoop vaniljariisiproteiinia
- 3rkl raakakaakaojauhetta
- 1rkl carobjauhetta
- 2rkl tocotrienolsia
- 2rkl lucumaa
- 1rkl macaa
- 1/4tl vaniljajauhetta
- ripaus laatusuolaa



Sulata kuumavesihauteessa kaakaovoi ja kookosöljy ja lisää agave (tai hunaja, vaahterasiirappi tms)sekä steviatipat. Tässä reseptissä toimii ihanasti vanilja mutta voit kokeilla myös esim. toffeen tai suklaan makuista. Tai maustamatonta.

Sekoita toisessa kulhossa kaikki jauheet ja suola. Lisää raakakaakaojauhe ja carobjauhe tiheäsilmäisen sihdin läpi välttääksesi paakut. Kun kuumavesihauteessa olevat aineet ovat sulaneet, yhdistä ne samaan kulhoon ja sekoita kunnolla (mielellään puisella välineellä) tasaiseksi. 






Tämä raakasuklaa ei ole kovin voimakasta tai kitkerää, ja yhdistääkin mukavasti makean maitosuklaan ja huumaavan raakasuklaan parhaat puolet. Käytin omaan suklaaseeni itsetehtyä raakaa pähkinävoita jossa oli jo ripaus suolaa, mutta lisäsin vielä reseptin mukaisesti hieman. Makean ja suolaisen yhdistelmä on parasta mitä tiedän!

Popsuklaalevyn tein kaatamalla sulaa suklaamassaa pakasterasian pohjalle. Päälle ripottelin puffattuja gluteenittomia ja sokerittomia muroja (tattaria ja kvinoaa muistaakseni).

Sydämenmuotoisia konvehteja varten lisäsin jäljellä olevaan massaan myös 2rkl kookoshiutaleita. Pari konvehtia saivat mulperiyllätykset sisälleen. Raakasuklaan tekeminen on tästäkin syystä ihanaa: voit lisätä siihen mitä haluat ja lähes kaikki toimii.






maanantai 16. kesäkuuta 2014

Auringonkukkamaito

Itsetehdyt kasvimaidot eivät ole halpoja, nopeita, helppoja tai erityisen käteviä. Sen huomaat viimeistään kun olet ostanut kalliita luomusiemeniä, liotellut, huuhtonut, blendaillut, siivilöinyt, puristellut, ähissyt, pullottanut ja pyyhkinyt hikeä. Bonuksena saat luultavasti myös melkoisen sotkun kyökkiisi. Mutta hei, valmis lasi juomaa naamariin ja huomaat että vaivan arvoista oli.







Auringonkukkamaito

(Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, raw.)


- 1/4 osa auringonkukansiemeniä
- 3/4 osaa puhdasta vettä
- 1 taateli per 1dl siemeniä
- ripaukset vaniljaa, kanelia ja kardemummaa



Liota auringonkukansiemeniä muutama tunti tai yön yli puhtaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois ja huuhdo siemenet. Lisää blenderiin vettä suhteessa 1dl siemeniä, 3dl vettä. Lisää taateleita makeutta tuomaan, 1-2 per 1dl siemeniä. Jos käytät kovia kuivia taateleita, liota niitäkin etukäteen. Mausta hippusella vaniljaa, kanelia ja kardemummaa. Blendaa kunnes on valkoista ja tasaista. 

Siivilöi valmistamasi maito harsokankaan ja/tai pienireikäisen siivilän läpi pulloon. Voit käyttää suippoa apuna. Jos kankaaseen/siivilään kertyy paljon siemenmassaa, puhdista välillä. Sulje tiiviisti ja säilytä jääkaapissa. Ravista aina ennen käyttöä. 








sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Tyrni-hedelmä raakakakku & JULKISTAMINEN!

Tervetuloa blogiini. Joidenkin viikkojen ajan olen kerännyt sisältöä valmiiksi ja tänään olen klikannut Mustikkapuuron julkisesti luettavaksi sisällöksi ja toivon että viihdyt reseptieni parissa. Olen huono pitämään puheita ja siksi menenkin suoraan asiaan. Ihanaa että löysit tänne. Syö kakkua.

Kesäinen tyrni-hedelmäkakku on raikas eikä överimakea. Pohja on hieman karamellinen ja täytteessä häivähdystä hedelmäisestä valkosuklaasta ja kookoksesta. Freesi jälkiruoka kesäjuhlille, kahvihetkiin ja kuohuvan kanssa.








Tyrni-hedelmä raakakakku

(Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, raw.)
vuuassa n. 17cm halkaisija


Pohja:

- 2dl manteleita
- 1dl pekaanipähkinöitä
- 1dl kookoshiutaleita
- 0,5dl taateleita
- 1rkl hunajaa, agave-
tai vaahterasiirappia
- 1rkl tyrnijauhetta
- 1rkl lucumaa
- 1rkl kookossokeria
- 1tl vaniljauutetta
- ripaus laatusuolaa
- 1-2rkl vettä


Laita pähkinät tehosekoittimeen ja hienonna muruksi. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi hienoksi muruseokseksi. Painele leivinpaperilla vuorattuun ja kookosöljyllä siveltyyn irtopohjavuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Seoksen tulisi olla käsin muovailtavaa mutta hieman murenevaa. Siirrä pakastimeen ja valmista täyte.



Täyte:

- 300g mangon "lihaa"
- 2 kypsää nektariinia
- 0,75dl ananasta
- 0,5dl kylmäpuristettua tyrnimehua
- 1dl kaakaovoita
- 1dl kookossosetta
tai enemmän kaakaovoita
- 1rkl hunajaa tai agavea
- 1rkl lucumaa
- 1tl aitovaniljajauhetta
- ripaus laatusuolaa








Laita blenderiin mango, kivettömät nektariinit, ananas ja tyrnimehu. Sulata kuumavesihauteessa kookossose ja kaakaovoi sekä hunaja. Lisää sulanut seos blenderiin ja sekoita hedelmäsoseen kanssa. Lisää lucuma, vanilja ja suola ja sekoita vielä vähän. Ota vuoka pakkasesta ja kaada täyte tasaisesti pohjan päälle. Siirrä vielä pakkaseen 1-1,5 tunniksi. Tarjoile mielellään freesinä. Säilyy pakkasessa muutaman päivän.

Kun irrotat kakkua vuuasta, käy ensin reunat varovasti läpi esimerkiksi ohuella taipuvalla veitsellä tai lämmitä vuuan seinämiä hieman käsilläsi tai lämpöisellä vedellä jotta kakku irtoaa kauniisti. Koristele tyrnimarjoilla, kookoshiutaleilla ja vaikkapa kuusenkerkillä.

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Savuinen punajuurikeitto

Punajuuri vetää tällä hetkellä minua puoleensa kaikissa mahdollisissa muodoissaan. Tänään terveyspommi pääsi sävyttämään meidän taloudessa kasviskeittoa. Ja tulipa vahingossa aika hyvää - niin hyvää että tekin saattaisitte hyötyä kokeilusta.



Savuinen punajuurikeitto

(Kahdelle. Vegaaninen, maidoton, gluteeniton.)

- 1 pienehkö bataatti
- 2 keskikokoista porkkanaa
- 1 punajuuri
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 keskikokoinen sipuli
- 1 tuore punainen chili
- tilkka kookosöljyä
- 200ml kaurakermaa
- vettä haluamaasi koostumukseen
- 1rkl savupaprikamaustetta
- 1tl ruususuolaa
- muutama rouhaisu Seafood&Fish
maustesekoitusta
- muutama rouhaisu Roasted
Garlic & Pepper maustesekoitusta
- 1/2tl kurkumaa
- 1tl agavesiirappia/hunajaa






Pese, kuori ja pilko bataatti, porkkanat ja punajuuri. Paloittele suupalan kokoisiin paloihin ja höyrytä kunnes antavat periksi haarukalle. Kuullota kuoritut ja pilkotut sipuli, valkosipuli ja chili kookosöljyssä kattilan pohjalla pehmeiksi. Siirrä pois levyltä ja lisää höyrytetyt kasvikset, kaurakerma ja mausteet. Sekoita sauvasekoittimella sileäksi ja lisää vettä kunnes saavutat mieleisen koostumuksen. Koristele ruokayrteillä, siemenillä ja nautiskele.

Jos haluat, voit paahtaa mausteita hetken lisäämällä ne joukkoon kuullottaessasi sipuleita. Kaurakerman sijaan voit hyvin käyttää muuta kasvipohjaista ruokakermaa, kookosmaitoa tai ihan vain maitoa jos käytät sitä.

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Välimerihenkinen illallinen

Eräänä kauniina kesäiltana siirryimme ystäväni kanssa sadetta pakoon minun luokseni. Leivon todella harvoin, mutta nyt teki mieli oikein ylellistä tuoretta leipää sekä jotain ruokaisaa salaattia. Pikavauhtia syntyi välimerihenkinen kokonaisuus. Tarkoituksena oli tehdä myös tabouleh hirssistä mutta mokomat suurimot olivat päässeet loppumaan. Valkoviinikin puuttui, mutta onneksi hyvä seura ja kesäyö saivat unohtamaan mokomat puutteet.

Pöytään päätyi siis mansikkainen halloumisalaatti, savupaprikahummusta (vaatii vielä hiomista), linssitahnaa ja lämmintä gluteenitonta foccacciatyylistä teeleipää. 



Halloumisalaatti

(Kahdelle tai kolmelle. Gluteeniton.)

- 200g halloumijuustoa
- rasiallinen salaattisekoitusta
- puoli rasiaa miniluumutomaatteja
- puolikas pienestä kurkusta
- puolikas keltainen paprika
- pari kourallista oliiveja
- pari kourallista tuoreita mansikoita
- tuoretta minttua ja korianteria
- chilimaustettua oliiviöljyä
- sitruunamehua
- laatusuolaa


Salaatit ovat melkoisia epäreseptejä. Kuka tahansa osaa mielihalujensa mukaan pilkkoa kulhoon aineksia haluamassaan suhteessa. Nopea resepti olisi siis tehdä mieleisensä salaattipohja tummanvihreistä salaateista ja yrteistä, vihanneksista ja lorauttaa öljyä ja mausteita. Tämän salaatin kannalta olennaista on se että yhdistät paistettua/grillattua halloumijuustoa mansikoihin ja raikkaisiin kasviksiin. Älä skippaa ainakaan tuoretta minttua.









Aurinkokuivattu
tomaatti - linssitahna

- 200g kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä
- 5 palaa aurinkokuivattua tomaattia öljyineen
- 0,5dl puhdasta vettä
- muutama lehti tuoretta persiljaa
- 1 valkosipulinkynsi
- reilu ropsaus ruususuolaa
- muutama rouhaisu mustapippuria


Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Käytä leivän päällä, lisukkeena ruuille tai lusikoi sellaisenaan.




Oliivi-rosmariini foccaccia

(Gluteeniton. Vegaaniseen ja maidottomaan
versioon jätä pois voi.)

- 2,5dl tattarijauhoja
- 1,25dl tummaa riisijauhoa
- 1,25dl gluteenitonta jauhoseosta (Bob’s Red Mill)
- 2dl mantelijauhoja
- 3dl mantelimaitoa/kauramaitoa
- 1dl oliiviöljyä
- 2rkl luomuvoita
- 2tl leivinjauhetta
- 2,5rkl psylliumjauhetta
- 1tl ruususuolaa
- reilu 1rkl hunajaa
- 1tl-1rkl kuivattua rosmariinia
- kourallinen oliiveja


Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa kosteat eli öljy, hunaja, sulatettu voi ja mantelimaito. Sekoita suuressa kulhossa yhdeksi taikinaksi. Anna taikinan vetäytyä muutama minuutti. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille tai suureen vuokaan. Tasoita esim. leivinlastalla tasaiseksi kerrokseksi. Painele leivän pintaan kivettömät oliivit ja ripsauta vielä hieman esim. riisijauhoa pinnalle. Paista 175 asteessa n. 30min tai kunnes on kullanruskeaa ja haarukkaan ei tartu painettaessa mitään.

HUOM! Voit korvata erilaiset jauhot tässä reseptissä millä tahansa gluteenittomilla jauhoilla/jauhoseoksella. Käytä kuitenkin mielellään mantelijauhoa ohjeen mukaan mehevän koostumuksen saamiseksi.

Raikas marjasmoothie

Smoothie on superkätevä kesäruoka, ja on myönnettävä että oma kulutukseni on noussut pilviin nyt kun biitsi voittaa keittiön ja kesäriennot kokkailun. Smoothiesuurkulutus ei kuitenkaan onneksi ole lainkaan vaarallista; ja jottei sokeripitoisuus nousisi aivan pilviin, voi joskus blenderiin heittää hedelmien ja marjojen kaveriksi myös kasviksia, juureksia ja salaatteja. Mausta sitä ei huomaa - ainakaan tässä hehkuvan punaisessa juomassa.



Raikas marjasmoothie

(Vegaaninen, maidoton, gluteeniton. 1-2 annosta.)


- 2dl mansikoita
- 1 keitetty ja jäähdytetty punajuuri
- 1/2 ruukku vesikrassia tai muuta
yrttiä, versoa tai salaattia
- kourallinen mustaherukoita
- kourallinen mustikoita
- pieni kourallinen karpaloita
- 1 scoop (vanilja)riisiproteiinia
- 2rkl Puhdistamon marjasmoothieainesta
- 1rkl mct-öljyä tai kookosöljyä
- 1rkl tocotrienolsia
- vaniljauutetta tai -jauhetta
- ripaus laatusuolaa
- 3dl mantelimaitoa/nestettä
(- steviaa, hunajaa..)







Valmista punajuuri: pese, kuori, keitä/höyrytä, jäähdytä. Tai tee kuten tämä kesänviettäjä ja osta kaupan hevi-osastolta esikypsennettyjä punajuuria. Lisää blenderiin paloiteltu juures ja kaikki loput aineet, sekoita samettiseksi ja nauti terassilla, rannalla, menossa, parvekkeella, kotona, puistossa tai vaikka kasvimaalla touhutessa.

Huom! Tässä ja muissa smoothieresepteissä suositaan kasvipohjaisia maitoja ja proteiinijauheita sekä superfoodeja. Niiden käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä vaan voit aivan rauhassa käyttää heraa riisiproteiinin sijaan, skipata macat ja tocot ja käyttää maitoa tai vettä nesteenä. Smoothieista on vaikea saada pahanmakuisia.