Periaatteet

Puhtaampaa ruokaa

Kun arkiruoka on laadukkaista raaka-aineista, itsetehtyä ja puhdasta, voin paremmin ja jaksan mennä ja liikkua. Myös syntisempään herkutteluun on toki lupa, mutta se ei moottoroi pidemmän päälle. Mahdollisimman vähän prosessoituja ainesosia, mahdollisuuksien mukaan luomua ja lähiruokaa kasvikunnan tuotteita suosien. Ei turhaa nipotusta vaan ihanien raaka-aineiden kunnioitusta ja aitoja makuja.

Opiskelijana ja pienituloisena voi olla vaikeaa panostaa ruuan laatuun, mutta itse ajattelen sen sijoituksena ja pohjana kaikelle muulle toiminnalle. Jos lähikauppa ei myy laadukkaita tai monipuolisia tuotteita tai erikoisia superfoodeja ja eksoottisia tuotteita, kannattaa tehdä retkiä luontaistuote- ja terveyskauppoihin, torille, kauppahalliin tai etsiä vaikkapa netistä laadukkaiden raaka-aineiden kotiovelle toimittajia.


Rennolla otteella

Kaikkea saa syödä. Kyse on siitä mikä sopii sinulle, tekee hyvää ja energisoi. Käytän itse eläinkunnan tuotteita harvoin ja suosin niistä luomukananmunia, kalaa ja riistaa. Harvat maitotuotteet myös luomuna. En kuitenkaan kieltäydy menossa tavallisesta uht-kahvimaidosta tai nyrpistä nenääni kylässä käydessä. Vain gluteenittomuus on minulle tärkeää yliherkkyyden vuoksi. 

Nykyisin kiertää jos jonkinmoisia ravitsemussuosituksia ja -trendejä, dieettejä ja ruoka-aineiden karsimislistoja. Itse uskon ettei mikään ruokavalio yksiselitteisesti sovi kaikille, ja oman kehon ja mieltymysten kuunteleminen on avain oman paremman ruuan löytämiseen.


Hitsin hyvää

Ruuan pitää ehdottomasti maistua hyvältä, tuottaa iloa ja elämyksiä ja tehdä elämän tärkeistä hetkistä ja arjesta vieläkin parempia. Ylellistä jälkiruokaa ystävän kanssa, luksusaamukahvit maanantaina klo 06.30, jäätelöä lounaaksi ja salaatin syömisestä päivän maukkain hetki. 

Erityisruokavalioon sopivat tai terveysversiot eivät aina maistu samalta kuin originelli purilainen, donitsi tai jäätelö mutta voivat olla jopa parempia. Ei kannata alunperinkään vaatia kasaa kasviksia muuttumaan koostumukseltaan ja maultaan täydelliseksi pekoniksi. Syö pekoni pekonina ja kasvikset kasviksina ja kunnioita niiden ominaisuuksia ja makuja. Hämäysherkut eivät sovi kaikille mutta itse olen löytänyt niistä mahtavia tuttavuuksia eivätkä tavalliset leipomotuotteet juuri enää maistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti