tiistai 12. elokuuta 2014

Gluteeniton mustikkapiirakka

Loppukesässä parasta lienee kotimaiset tuoreet marjat. Raikkaat mustikat, makeat mansikat, ihanat vadelmat, hillat, karviaiset ja herukat. Omasta mielestäni tilaisuus kannattaa hyödyntää popsimalla sellaisenaan niin paljon luonnon omia herkkuja kuin napa vetää. Tai leipomalla niistä jotakin minkä erinomaisuuden tajuaa vain juuri tähän vuodenaikaan; kuten mustikkapiirakka.

Kesäni ensimmäinen mustikkapiirakka syntyi hetken mielijohteesta, infernaalisesta mieliteosta ja kaapissa olevista aineksista. Huomasin myös taikinaa sekoitellessani etten nykyisin käytä enää juurikaan eläinkunnan tuotteita; tässäkään blogissa ei vielä ole esiintynyt montaakaan ei-vegaanista reseptiä. Olo on mainio ja mustikkapiirakka maistuu juuri oikeassa suhteessa terveelliseltä ja epäterveelliseltä. No need for sugar, eggs or dairy.





Mustikkapiirakka

(Gluteeniton, maidoton, vegaaninen.)

1 normaalikokoinen piirakkavuoka


Pohja:

- 1,5dl gluteenitonta jauhoseosta
(käytin Bob's Red Millin)
- 1dl kaurajauhoja
- 1dl mantelijauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 2tl psylliumkuitua
- 0,5dl eritrytolia (tai muuta
sokeria makeudeltaan 
vastaavaa makeutinta)
- 1/2tl ceylonkanelia
- 1/2-1tl kardemummaa
- 1tl aitovaniljajauhetta
- ripaus suolaa

- 1dl omenasosetta
- 1,5dl manteli/kaura/soijamaitoa
- 7rkl sulaa kookosöljyä
- 1tl vaniljauutetta/aromia


Täyte:

- 300g maustamatonta soijajogurttia
- n. 3dl suomalaisia tuoreita mustikoita
- 1rkl sulaa kookosöljyä
- 1/2tl aitovaniljajauhetta
- loraus vaniljauutetta
(tai vain jompaakumpaa)
- 4tl eritrytolia







Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään isossa kulhossa ja kosteat hieman pienemmässä. Yhdistä seokset isompaan kulhoon. Kun lisäät sulan kookosöljyn, sekoita se nopeasti muiden aineiden joukkoon ettei se kovetu paakuiksi. 
Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja öljyä vielä hieman kookosöljyllä. Levitä taikina kostein käsin piirakkavuokaan ja jätä reunoilta korkeammaksi kuin keskeltä.

Valmista täyte: sekoita täytteen aineet mustikoita lukuunottamatta keskenään ja sekoita kookosöljy joukkoon jälleen ripeästi ja huolellisesti. Kaada täyte piirakkataikinan päälle ja lisää mustikat pinnalle. Paista 175 asteessa n. 45-50min.





Anna jäähtyä hieman jotta jogurttitäyte jähmettyy. Tarjoa tosi hyvän kahvin tai teen kera, mielellään elokuun ilta-auringossa. Jossa saa muuten myös parempia kuvia kuin pimeän tultua loisteputkivalaistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti