sunnuntai 17. elokuuta 2014

Hirssitabouleh

On elokuu, ensimmäisiä syksyn aavistuksia alkaa helteiden jälkeen sekoittua ilmaan. Minulla on meneillään Välimeri/Pohjois-Afrikka -kausi. Kaikki tuon ruokakulttuurialueen maut, ruokalajit, mausteet ja tunnelma, tänne kiitos. Haaveilen jo syksyisestä matkasta Marokkoon, mutta toistaiseki on tyytyminen omiin antimiin. Jotka eivät muuten ole huonoja lainkaan vaikka syntyivät kaapin jämäaineksista. Sanoisin että parhaimmistoa kaikesta tekemästäni ruuasta. Ihan sairaan hyvää.








Hirssitabouleh

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen.)
3-4 annosta.


- 1dl hirssisuurimoita
- 170g kikherneitä (1tlk)
- 80g valkosipulitofua (Taifun)
- puolikas munakoiso
- puolikas kesäkurpitsa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2-3 oksaa lehtikaalta
- puoli nippua persiljaa
- puoli nippua korianteria
- iso kourallinen oliiveja
- muutama pehmeä taateli
- 1rkl Rash-el-Hanout maustetta
- 1tl savupaprikamaustetta
- muutama reilu rouhaisu
Seafood&Fish -maustetta (Santa Maria)
- 1/2tl ruususuolaa
- loraus öljyä






Paloittele munakoiso ja kesäkurpitsa pienehköiksi palasiksi, laita kulhoon ja suolaa reilusti = itketä. Anna itkettyä ainakin 20min ja sen jälkeen huuhtele suolat pois ja kuivaa hieman talouspaperilla. Valuta kikherneet ja huuhtele nekin hyvin. Pilko valkosipuli ja chili valmiiksi. Revi lehtikaali pienemmäksi, heitä kovat oksaosat pois. Silppua myös korianteri ja persilja pienemmäksi.

Paahda hirssisuurimoita kuivalla isolla syväreunaisella pannulla sekoitellen hetken niin että ne saavat aavistuksen verran paahtunutta väriä ja alkavat tuoksua. Lisää sitten muutama desi vettä, mausteet ja anna kiehua (ja veden imeytyä ja haihtua) kunnes hirssi on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä jos hirssit uhkaavat palaa pohjaan ennen kypsymistä. 

Kun hirssi on kypsää, lisää pannulle loraus öljyä ja valkosipuli ja chili. Paahda hetki. Lisää joukkoon itketetyt ja kuivatut munakoiso ja kesäkurpitsa ja paista keskilämmöllä kunnes ne kypsyvät hieman. Paistamisen loppuvaiheessa lisää kikherneet ja lehtikaali. Ripottele ja sekoita valmiiseen paistokseen oliivit, yrtit, pieneksi pilkotut taatelit ja halutessasi vielä loraus öljyä.






Tarjoile vaikkapa minttuisen jogurttikastikkeen ja tuoreen leivän kanssa. Kylmä valkoviinikään ei maistu pahalta tämän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti