torstai 4. syyskuuta 2014

Kuituiset kasvissämpylät

Jokin aika sitten sain keittiööni uuden vimpaimen; mehulingon. Upeat freesit maut ja värit hellivät niin mieltä kuin kroppaakin, mutta nopeasti olen tullut erään kismittävän ongelman eteen. Mehustamisesta jää yli hurjasti hedelmien ja vihannesten kuitumassaa ja tuntuu pahalta kaapia sitä roskikseen laitteen pohjalta. Opiskelija, ja kuka tahansa, saisi hyödyntää ostamiensa kasvisten osat ja terveysvaikutukset mahdollisimman loppuun asti. Olen kuullut ihmisten valmistavan raakakräkkereitä (kärkkereitä? mitä ne nyt ovat) ja sen sellaisia, mutta juuri nyt kuivattaminen ja googlaaminen tuntui liian työläältä. 

Sen sijaan mieli teki tuoretta mehevää leipää. Kaapissa oli myös kaikenlaisia kohta roskiin päätyviä jämiä ja juttuja, hyödynsin siis nekin. Tadaa, vihannessämpylöitä! Näiden voimalla jaksaa lähteä toiseen ekologiseen puuhaan; Siivouspäivän tarjonnan koluamiseen! Minun kasvismörskäylijäämässäni oli mm. porkkanaa, omenaa, selleriä, kurkkua, salaattia ja inkivääriä. Voit korvata tämän ainesosan esim. porkkanaraasteella, kesäkurpitsaraasteella tai vastaavalla.







Kuitusämpylät

(Gluteeniton. Hiivaton. Vegaaninen/maidoton vaihtoehto.)
8 sämpylää.


- 2dl tattarijauhoja
- 1dl mantelijauhoa
- 0,5dl kauraleseitä
- kukkura 1tl leivinjauhetta
- 2rkl pellavansiemeniä
- 2rkl auringonkukansiemeniä
- 10 rouhaisua Roasted Garlic&Pepper
-maustesekoitusta
- 1tl laatusuolaa

- 2dl mehustamisesta jäänyttä
kasvisten kuitumassaa
- 2dl cashewmaitoa tai muuta
kasvimaitoa
- 50g luomukirnuvoita
- 1rkl oliiviöljyä
- pieni pala parmesaania
- iso kourallinen oliiveja
- pari lusikallista
aurinkokuivattua tomaattia

- pinnalle kurpitsansiemeniä
ja ruiskaus oliiviöljyä






Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita ensin mainitut kuivat aineet keskenään omassa kulhossaan ja toisessa kosteat aineet. Raasta parmesaani ja sulata voi ennen lisäämistä kosteisiin aineisiin. Sekoita sitten keskenään ja muotoile kostein käsin sämpylöiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna paistua n. 15min, kunnes ovat kohonneet ja muuttuneet kullanruskeiksi.

Tarjoile esim. vihreiden, avokadon, luomukirnuvoin, hyvän juuston tai tuorejuustolevitteen kanssa. Vegaanisen version näistä saattaisi saada kun korvaa parmesanin parilla lusikallisella ravintohiivaa ja voin sijaan vaikka kookosöljyä. Samalla reseptistä tulee luonnollisesti maidoton.






1 kommentti:

  1. Tämä oli hyvä resepti, kiitos. Meillä on ollut samaa "ongelmaa" mehun tekemisen jäljiltä. Jotenkin epäilytti tuon kuitumassan sopivuus mihinkään taikinaan, tiedä sitten mistä sain tämän päähäni...

    VastaaPoista