maanantai 24. marraskuuta 2014

English recipe: Pear & Salted Caramel Raw Cake!

Since I got some questions on Instagram about sharing this recipe in English too, I decided to go for it. Most of you are probably familiar with the idea with raw treats: you don't cook them, they are 100% vegan & dairy free, gluten free and super healthy with all the nutrients, vitamins etc saved for you. This is maybe my favorite raw recipe with all the best things. 

You CAN substitute a lot of the ingredients or leave them out all together, but then I cannot guarantee success with this recipe. I tried to convert the measurements into cups, hope it makes sense! ;)

Enjoy guys!








Pear & Salted Caramel Raw Cake

(Raw, vegan, gluten free, dairy free, no refined sugars.)
You need a cake pan, some baking paper and a food processor or a blender.

First, cover the base of the pan with baking paper and grease with coconut oil.


Ingredients for the crust:

- heaped 1 cup of pecan nuts
- a handful of almonds
- 1/3 cup of coconut flakes
- a large handful of pitted dates
- 2 tbs maple syrup or 
coconut sugar (or 50/50)
- 1 tbs lacuma powder
- 0,5 ts of cinnamon
- a pinch of vanilla powder
- a pinch of quality salt


Pulse nuts into crumble in a food processor. Add rest of the ingredients and blend until you get a "dough" that you can form with your hands. A little crumbly texture is good. If it crumbles too much, add a little water or coconut oil. Press into the bottom of the cake pan. Move the dish to the freezer while you prepare the filling.






Ingredients for the filling:

- 1 small avocado
- 3 organic pears
- zest of 1 organic lime
- a squeeze of lime juice
- 1 cup cacao butter, coconut oil
or coconut butter (or a mixture of 1/3 each)
- 1-2 tbs honey or maple syrup
- 2 ts soy lecitin (optional)
- 1 ts vanilla powder
- 5-10 drops vanilla stevia
- a pinch of quality salt
- 1/2 ts of spirulina/green powder
for color (optional)


Peel the avocado. You can use the skins of the pears if they are organic. Zest the lime. Carefully melt the coconut oil/butter and cacao butter, and mix with honey/maple syrup. Add the mixture and all other ingredients to a food processor or blender and blend until creamy and smooth. Take the pan out of the freezer, pour the filling over the crust and put back to the freezer for at least 30-60min.






Ingredients for the frosting:

- 3-4 tbs maple syrup
- 2 tbs peanut butter
- 1 tbs melted coconut oil
- 2 tbs lacuma powder
- 1 tbs coconut sugar(use only 3 tbs of 
maple syrup if using this)
- a pinch of quality salt

+ some pecans for decoration


Mix all the ingredients except the salt and for a dough. Use wet hands to mould the dough over the cake and press to make a smooth layer of frosting. If this is hard, form some small balls of dough and press them over the filling one by one. You can also use a spoon to do this. When you are ready, decorate with pecans and drizzle carefully with Himalayan salt or sea salt.

Move the whole cake to the freezer for at leaf 15 minutes before serving. Carefully remove the cake out of the pan. Serve with a good cup of coffee or tea. Enjoy!





lauantai 20. syyskuuta 2014

Aamiaispannukakut

Well hello, viikonloppuaamujen ja muiden kiireettömien huomisien rakastaja! Mikään ei tuo hymyä huulille ja fiilistä alkavaan päivään kuin iso kasa lämpimiä pannukakkuja lempilisukkeilla, kuppi tai pari tuoretta kahvia ja riittävästi aikaa lukea lehtiä tai katsella väliin jääneitä ohjelmia ruudulta. Toimii myös kamun tai murun kanssa, mutta tuplaa resepti. Mieluummin pannukakkuähky kuin harmitus siitä että yksi olisi vielä mahtunut.






Aamiaispannukakut

(Gluteeniton, maidoton vaihtoehto. Yhdelle nälkäiselle.)


- 0,75dl tattarijauhoa tai kaurajauhoa
- 1-2rkl vaniljaheraproteiinijauhetta
tai maidottomaan riisiprodea
- 2 reilua rkl maustamatonta soijajogurttia
- 1 kananmuna + 1 valkuainen
- puolikas banaani
- 1rkl kookossokeria
- 1tl leivinjauhetta
(-1tl psylliumjauhetta)
- reilu ropsaus hyvää suolaa
- maun mukaan kanelia

- paistamiseen luomuvoita
tai kookosöljyä






Muussaa banaani haarukalla soseeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään omassa kulhossaan ja kosteat (mukaanlukien banaanisose) omassaan. Yhdistä ja sekoita huolellisesti. Koostumuksen tulisi tässä vaiheessa olla "kananmunamainen", venyvä ja sitkoinen ja löysä muttei juokseva. Tarvittaessa lisää pikkuinen tilkka jotakin kasvimaitoa, esim soija- tai mantelimaitoa. Jos käytät maustamatonta proteiinijauhetta, lisää aitovaniljajauhetta tai -uutetta. Jos et käytä proteiinijauhetta lainkaan, käytä 1dl jauhoja ja lisää makeutusta.

Lämmitä hyvä paistinpannu korkealle keskilämmölle ja paista reilunkokoisia pannukakkuja valitsemassasi rasvassa. Älä säästele, pannukakkujen sielu ja maku on riittävässä rasvassa. Voit kääntää pannukakun kun se on reunoilta sen verran hyytynyt, että saat lastan vaivattomasti pannarin alle ja voit kiepauttaa nopeasti päältä vielä hieman löysän yksilön ympäri. 






Kun olet paistanut satsin, heitä päälle kaikkea ihanaa; vaahterasiirappia(!!), soijajogurttia, marjoja, pähkinöitä, halvakastiketta, kookoshiutaleita, pähkinävoita, kookoskermaa, (soija)vispikermaa, hilloa, jäätelöä tai hedelmiä. Taivas on rajana, mitä fiilistelet juuri tänä aamuna?

KOKEILE! Voit käännellä taikinaan ennen paistamista haluamiasi marjoja, esim mustikat toimivat tässä taivaallisesti. Erityisherkkupannareihin voit rouhia mukaan suklaata.






perjantai 19. syyskuuta 2014

Suklaabrowniet maapähkinävoikuorrutteella

Syyskuu on täydessä käynnissä, ja jokin alkukantainen osa minussa käskee valmistautua syksyyn ja talveen jo valmiiksi käpertymällä viltteihin ja villasukkiin, juomaan kuumaa chaiteetä ja herkuttelemaan täyteläisillä lohturuuilla. Vielä pitäisi malttaa kenties hetki kun lämpömittari ulkona näyttää päivisin plus kahtakymmentä, mutta kun ei tahtoisi! Teen siis kompromissin; päivänvalolla ulkoilen ja nautin lämmöstä, illalla pimeän tullen leivon brownieita ja viihdytän itseäni hömppäjutuilla. Okei?

Tämä resepti toimii kahdella yhtäläisen mahtavalla tavalla. Voit syödä browniet ilman kuorrutetta uunituoreena, lämpöisenä ja lohduttavana tai seuraavana päivänä jääkaapissa mehevöityneenä ja täyteläisellä kuorrutteella kruunattuna. 




Suklaabrowniet

(Gluteeniton, maidoton. Pieni vuuallinen.)

- 1dl tummaa riisijauhoa
- 1dl (raaka)kaakaojauhetta,
tai puolet ja puolet
- 0,5dl kookossokeria
- 1tl pikakahvijauhetta
- 1tl leivinjauhetta
- 1/4tl suolaa
- 1/4tl vaniljajauhetta

- 2dl bataattisosetta
- 2 luomukananmunaa
- 5-6rkl (sulaa)kookosöljyä
- 2rkl vaahterasiirappia

(+iso kourallinen kaakaonibsejä)








Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kaakaojauhe kannattaa sihdata jos ei pidä paakuista. Sekoita omassa astiassaan kosteat aineet ja yhdistä seokset. Sekoita lopuksi taikinaan kaakaonibsejä tai rouhittua tummaa suklaata. Paista leivinpaperilla vuoratussa tai hyvin rasvatussa vuuassa 15 minuuttia. Haarukalla tökätessä piikkeihin ei tulisi jäädä taikinaa.



Maapähkinävoikuorrute

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen.)


- 3rkl maapähkinävoita
- 4tl vaahterasiirappia
- 3rkl soijamaitoa tms kasvimaitoa
- ripaus laatusuolaa






Sekoita ainekset keskenään. Älä lisää suolaa jos maapähkinävoisi on valmiiksi suolattua. Paitsi jos pidät erityisesti suolaisen ja makean yhdistelmästä, ripottele suolaa hieman levitetyn kuorrutteen päälle.

Voit lisäksi koristella brownieita hauskasti, esimerkiksi pähkinöillä ja puffatuilla muroilla. Käytin kvinoamuroja niiden hauskan nonparellimaisuuden vuoksi. Myös popcornit olisivat superhauska lisä!









Pysykää kuulolla, lähiaikoina tulossa myös toinen maapähkinävoi-brownieresepti jossa pähkinävoi on pyörteinä taikinan joukossa. Onhan sitä nyt pakko kokeilla molempia.

perjantai 5. syyskuuta 2014

Viherpehmis

Hupsista, tulin tehneeksi todella hyvän aamiaissmoothien päivänä muuanna. Koostumukseltaan melkein pehmismäinen terveyspommi on parasta paksuna ja lusikoituna. Voit toki halutessasi jatkaa nesteellä jos olet ryystäjätyyppiä. Reseptin suurpiirteisyys johtuu pitkälti siitä että tämä smoothie oli niin sanottu vahinkolapsi. Yksityiskohtia ei muista tarkalleen jälkikäteen.







Viherpehmis

(Gluteeniton, maidoton, vegaaninen, raw.)


- 1 pikkuinen avokado
- 1 kiivihedelmä
- puolikas jäinen banaani
- 5 mantelimaitojääpalaa
- 1rkl hamppuproteiinia
- 1rkl vaniljariisiproteiinia
- 1tl viherjauhetta
- 1tl soijalesitiiniä
- 1rkl tocotrienolsia
- loraus mantelimaitoa
- ripaus vaniljajauhetta
- lusikallinen hunajaa


Surrur. Blendaa. Päällystä millä tykkäät. Lusikoi.
Ja pakasta banaani ja mantelimaito tietysti etukäteen.






torstai 4. syyskuuta 2014

Kuituiset kasvissämpylät

Jokin aika sitten sain keittiööni uuden vimpaimen; mehulingon. Upeat freesit maut ja värit hellivät niin mieltä kuin kroppaakin, mutta nopeasti olen tullut erään kismittävän ongelman eteen. Mehustamisesta jää yli hurjasti hedelmien ja vihannesten kuitumassaa ja tuntuu pahalta kaapia sitä roskikseen laitteen pohjalta. Opiskelija, ja kuka tahansa, saisi hyödyntää ostamiensa kasvisten osat ja terveysvaikutukset mahdollisimman loppuun asti. Olen kuullut ihmisten valmistavan raakakräkkereitä (kärkkereitä? mitä ne nyt ovat) ja sen sellaisia, mutta juuri nyt kuivattaminen ja googlaaminen tuntui liian työläältä. 

Sen sijaan mieli teki tuoretta mehevää leipää. Kaapissa oli myös kaikenlaisia kohta roskiin päätyviä jämiä ja juttuja, hyödynsin siis nekin. Tadaa, vihannessämpylöitä! Näiden voimalla jaksaa lähteä toiseen ekologiseen puuhaan; Siivouspäivän tarjonnan koluamiseen! Minun kasvismörskäylijäämässäni oli mm. porkkanaa, omenaa, selleriä, kurkkua, salaattia ja inkivääriä. Voit korvata tämän ainesosan esim. porkkanaraasteella, kesäkurpitsaraasteella tai vastaavalla.







Kuitusämpylät

(Gluteeniton. Hiivaton. Vegaaninen/maidoton vaihtoehto.)
8 sämpylää.


- 2dl tattarijauhoja
- 1dl mantelijauhoa
- 0,5dl kauraleseitä
- kukkura 1tl leivinjauhetta
- 2rkl pellavansiemeniä
- 2rkl auringonkukansiemeniä
- 10 rouhaisua Roasted Garlic&Pepper
-maustesekoitusta
- 1tl laatusuolaa

- 2dl mehustamisesta jäänyttä
kasvisten kuitumassaa
- 2dl cashewmaitoa tai muuta
kasvimaitoa
- 50g luomukirnuvoita
- 1rkl oliiviöljyä
- pieni pala parmesaania
- iso kourallinen oliiveja
- pari lusikallista
aurinkokuivattua tomaattia

- pinnalle kurpitsansiemeniä
ja ruiskaus oliiviöljyä






Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita ensin mainitut kuivat aineet keskenään omassa kulhossaan ja toisessa kosteat aineet. Raasta parmesaani ja sulata voi ennen lisäämistä kosteisiin aineisiin. Sekoita sitten keskenään ja muotoile kostein käsin sämpylöiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna paistua n. 15min, kunnes ovat kohonneet ja muuttuneet kullanruskeiksi.

Tarjoile esim. vihreiden, avokadon, luomukirnuvoin, hyvän juuston tai tuorejuustolevitteen kanssa. Vegaanisen version näistä saattaisi saada kun korvaa parmesanin parilla lusikallisella ravintohiivaa ja voin sijaan vaikka kookosöljyä. Samalla reseptistä tulee luonnollisesti maidoton.






maanantai 18. elokuuta 2014

Kvinoapuuro

Kesä on kaihoisasti vaihtumassa seuraavaan vuodenaikaan, mutta uudet tuulet ja lämpötilat tuovat mukanaan omat parhaat puolensa. Varoitan jo valmiiksi kesäkissoja, luvassa on jo syksyfiilistelyä: pimenevät illat, kynttilänvalo, murretut värit, neuletakit, loputtomat teekupilliset, raikas tuoksu ilmassa ja rauhoittava sateenropina nukkumaan käydessä. Edellämainitut asiat inspiroivat tätä makean mausteista kvinoapuuroa.






Mausteinen kvinoapuuro

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen*.)

Puuro:

- 1dl kvinoahiutaleita
- 1ps (vanilja)chaiteetä
- 3dl vettä
- 1/2tl ceylonkanelia
- 1/2tl vaniljajauhetta
- 1/2tl kardemummaa
- 1-2tl kookossokeria
- ripaus laatusuolaa


Halvakastike:

- 1rkl tahinia
- 1tl juoksevaa hunajaa


Pinnalle:

- puolikas nektariini
- ceylonkanelia
- pellavansiemeniä
- manteleita

*jos vaihdat hunajan agaveen tai vaahterasiirappiin






Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Anna chaiteepussin uida vedessä muutama minuutti. Lisää kvinoahiutaleet ja mausteet ja keitä kuten puuroa normaalisti. Kvinoahiutaleet kypsyvät mielestäni hieman kaurahiutaleita nopeammin, alle 10min.

Valmista puuron tekeytyessä halvakastike tahinista ja hunajasta. Siivuta nektariini lohkoiksi ja lisää heti valmiin kuuman puuron päälle. Valuta päälle halvakastike ja ripottele manteleita ja siemeniä sekä hieman kanelia pinnalle. Jos haluat erityisen karamellista ja makeaa, ripottele vielä pinnallekin kookossokeria.


sunnuntai 17. elokuuta 2014

Hirssitabouleh

On elokuu, ensimmäisiä syksyn aavistuksia alkaa helteiden jälkeen sekoittua ilmaan. Minulla on meneillään Välimeri/Pohjois-Afrikka -kausi. Kaikki tuon ruokakulttuurialueen maut, ruokalajit, mausteet ja tunnelma, tänne kiitos. Haaveilen jo syksyisestä matkasta Marokkoon, mutta toistaiseki on tyytyminen omiin antimiin. Jotka eivät muuten ole huonoja lainkaan vaikka syntyivät kaapin jämäaineksista. Sanoisin että parhaimmistoa kaikesta tekemästäni ruuasta. Ihan sairaan hyvää.








Hirssitabouleh

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen.)
3-4 annosta.


- 1dl hirssisuurimoita
- 170g kikherneitä (1tlk)
- 80g valkosipulitofua (Taifun)
- puolikas munakoiso
- puolikas kesäkurpitsa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2-3 oksaa lehtikaalta
- puoli nippua persiljaa
- puoli nippua korianteria
- iso kourallinen oliiveja
- muutama pehmeä taateli
- 1rkl Rash-el-Hanout maustetta
- 1tl savupaprikamaustetta
- muutama reilu rouhaisu
Seafood&Fish -maustetta (Santa Maria)
- 1/2tl ruususuolaa
- loraus öljyä






Paloittele munakoiso ja kesäkurpitsa pienehköiksi palasiksi, laita kulhoon ja suolaa reilusti = itketä. Anna itkettyä ainakin 20min ja sen jälkeen huuhtele suolat pois ja kuivaa hieman talouspaperilla. Valuta kikherneet ja huuhtele nekin hyvin. Pilko valkosipuli ja chili valmiiksi. Revi lehtikaali pienemmäksi, heitä kovat oksaosat pois. Silppua myös korianteri ja persilja pienemmäksi.

Paahda hirssisuurimoita kuivalla isolla syväreunaisella pannulla sekoitellen hetken niin että ne saavat aavistuksen verran paahtunutta väriä ja alkavat tuoksua. Lisää sitten muutama desi vettä, mausteet ja anna kiehua (ja veden imeytyä ja haihtua) kunnes hirssi on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä jos hirssit uhkaavat palaa pohjaan ennen kypsymistä. 

Kun hirssi on kypsää, lisää pannulle loraus öljyä ja valkosipuli ja chili. Paahda hetki. Lisää joukkoon itketetyt ja kuivatut munakoiso ja kesäkurpitsa ja paista keskilämmöllä kunnes ne kypsyvät hieman. Paistamisen loppuvaiheessa lisää kikherneet ja lehtikaali. Ripottele ja sekoita valmiiseen paistokseen oliivit, yrtit, pieneksi pilkotut taatelit ja halutessasi vielä loraus öljyä.






Tarjoile vaikkapa minttuisen jogurttikastikkeen ja tuoreen leivän kanssa. Kylmä valkoviinikään ei maistu pahalta tämän kera.

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Pehmeiden rasvojen pesto

Olen vasta löytämässä tietäni itsetehtyjen pestojen maailmaan ja makuyhdistelmien kokeiluun. Ne ovat uskomattoman maukas tapa tankata kuumentamattomia pehmeitä rasvoja ja erilaisia yrttejä. Tänään kesäkurpitsapastan kastikkeeksi pääsi avokadopohjainen hyviä vihreitä pursuava pestotahna.



Pehmeiden rasvojen pesto

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen, raw.)
n. 1 pienehkö purkki.


- 1 kypsä avokado
- 2-3 lehtikaalin oksaa
- kourallinen tuoretta korianteria
- pieni kourallinen tuoretta persiljaa
- 1rkl kuorittuja hampunsiemeniä
- 1rkl auringonkukansiemeniä
- loraus oliiviöljyä
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- puolikas punainen tuore chili
- sitruunamehua maun mukaan








Halkaise avokado ja kaavi sisus, perkaa lehtikaalista vain lehdet ja jätä varsi pois, paloittele karkeasti valkosipuli ja chili. Lisää nämä ja kaikki loput aineet monitoimikoneeseen, silppuriin tai blenderiin ja sekoita. Myös sauvasekoitin saattaisi toimia. Sekoita sileäksi tai jätä hieman suutuntumaa kuten itse tein. 

Tarjoile salaatin tai pastan kera, leivän päällä, suolaisessa piirakassa tai missä keksitkin käyttää. Nauti kuitenkin nopeahkosti, sillä avokado on parhaimmillaan tuoreena eikä säily sitruunamehulla höystettynäkään päiväkausia.

tiistai 12. elokuuta 2014

Gluteeniton mustikkapiirakka

Loppukesässä parasta lienee kotimaiset tuoreet marjat. Raikkaat mustikat, makeat mansikat, ihanat vadelmat, hillat, karviaiset ja herukat. Omasta mielestäni tilaisuus kannattaa hyödyntää popsimalla sellaisenaan niin paljon luonnon omia herkkuja kuin napa vetää. Tai leipomalla niistä jotakin minkä erinomaisuuden tajuaa vain juuri tähän vuodenaikaan; kuten mustikkapiirakka.

Kesäni ensimmäinen mustikkapiirakka syntyi hetken mielijohteesta, infernaalisesta mieliteosta ja kaapissa olevista aineksista. Huomasin myös taikinaa sekoitellessani etten nykyisin käytä enää juurikaan eläinkunnan tuotteita; tässäkään blogissa ei vielä ole esiintynyt montaakaan ei-vegaanista reseptiä. Olo on mainio ja mustikkapiirakka maistuu juuri oikeassa suhteessa terveelliseltä ja epäterveelliseltä. No need for sugar, eggs or dairy.





Mustikkapiirakka

(Gluteeniton, maidoton, vegaaninen.)

1 normaalikokoinen piirakkavuoka


Pohja:

- 1,5dl gluteenitonta jauhoseosta
(käytin Bob's Red Millin)
- 1dl kaurajauhoja
- 1dl mantelijauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 2tl psylliumkuitua
- 0,5dl eritrytolia (tai muuta
sokeria makeudeltaan 
vastaavaa makeutinta)
- 1/2tl ceylonkanelia
- 1/2-1tl kardemummaa
- 1tl aitovaniljajauhetta
- ripaus suolaa

- 1dl omenasosetta
- 1,5dl manteli/kaura/soijamaitoa
- 7rkl sulaa kookosöljyä
- 1tl vaniljauutetta/aromia


Täyte:

- 300g maustamatonta soijajogurttia
- n. 3dl suomalaisia tuoreita mustikoita
- 1rkl sulaa kookosöljyä
- 1/2tl aitovaniljajauhetta
- loraus vaniljauutetta
(tai vain jompaakumpaa)
- 4tl eritrytolia







Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään isossa kulhossa ja kosteat hieman pienemmässä. Yhdistä seokset isompaan kulhoon. Kun lisäät sulan kookosöljyn, sekoita se nopeasti muiden aineiden joukkoon ettei se kovetu paakuiksi. 
Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja öljyä vielä hieman kookosöljyllä. Levitä taikina kostein käsin piirakkavuokaan ja jätä reunoilta korkeammaksi kuin keskeltä.

Valmista täyte: sekoita täytteen aineet mustikoita lukuunottamatta keskenään ja sekoita kookosöljy joukkoon jälleen ripeästi ja huolellisesti. Kaada täyte piirakkataikinan päälle ja lisää mustikat pinnalle. Paista 175 asteessa n. 45-50min.





Anna jäähtyä hieman jotta jogurttitäyte jähmettyy. Tarjoa tosi hyvän kahvin tai teen kera, mielellään elokuun ilta-auringossa. Jossa saa muuten myös parempia kuvia kuin pimeän tultua loisteputkivalaistuksessa.

Kirpeä vihersmoothie

Kesähelteet vievät minulta edelleen tehokkaasti ruokahalua, joten Luojalle kiitos smoothieista. Ylivoimaisesti kätevin tapa saada alas  monipuolisesti ravintoaineita - ja salaattia. Juokaa ne vihreät, pureskelu on ehdottomasti liian rankkaa kesällä. Tästä viherkaunottaresta saa potkua aamuun myös jos koulusi/työsi on alkanut julmasti jo näin elokuun alussa. PS. Valkoherukat voi ryöstää äidin tai naapurinmummon marjapensaasta.



Kirpeä vihersmoothie

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen*, raw.)

- 1 luomupäärynä kuorineen
- 1,5dl tuoretta ananasta
- 1dl valkoherukoita
- tujaus sitruunamehua
- 1 nippu salaattia
- iso kourallinen pinaattia
tai muutama pakastekuutio
- pieni pätkä kurkkua
- 3rkl hamppuproteiinia
- 1tl viherjauhetta
- 1tl psylliumia
- 1rkl neitsytkookosöljyä
- 1rkl tocotrienolsia
- 1tl luomuhunajaa
- 1tl vaniljauutetta
(- ripaus kanelia
ja kardemummaa)
- ripaus laatusuolaa
- muutama jääpala
- loraus vettä







Poista päärynästä siemenet, kota ja puinen osa mutta säilytä kuoret. Kuori ananas ja paloittele. Valkoherukat voit irrottaa tertusta. Paloittele myös kurkku. Sitten vain kaikki blenderissä sekaisin. Vettä ei tarvitse käyttää paljoa sillä monet aineksista ovat luonnostaan hyvin vesipitoisia.

Tämä smoothie on ominaisuuksiltaan muutenkin melkoisen nesteitä kierrättävä ja puhdistava. *Hunajan vuoksi resepti ei ole täysin vegaaninen mutta jos olet asiasta tiukka, korvaa hunaja vaikkapa agavella tai parilla taatelilla.

torstai 7. elokuuta 2014

Kukkakaalikeitto

Kukkakaali on kiva raaka-aine. Se ei tavallaan maistu miltään, mutta taipuu ihan hurjan moneen juttuun; lisukemuusiksi, kukkakaaliriisiksi, soseeksi, leivontaan, gratiiniin, patoihin ja curreyhin sekä sellaisenaan esimerkiksi salaatteihin. Joillekin kukkakaalikeitto saattaa kuitenkin tuoda mieleen jotain hyvin vastenmielistä; mautonta pakasteesta tehtyä mössöä. 

Kokeilkaa tätä. Kukkakaali saa kaverikseen raikkaan makean omenan, tuoreen timjamin ja tahinitujauksen. Kesäinen ja moderni versio syntyy parhaiten kotimaisista tuoreista luomuvihanneksista ja laadukkaista puhtaista mausteista.







Kukkakaali-omenakeitto

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen.)


- 1 tuore kukkakaali
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 2 pientä sipulia
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1,5dl makeuttamatonta omenasosetta
- 200ml kaurakermaa (tai soijakermaa)
- 1,5rkl tahinia
- kasvisliemijauhetta
- n. 4dl vettä
-  kourallinen tuoretta timjamia
- 0,5-1tl laatusuolaa
- mustapippuria tai pippurisekoitusta
- tilkka öljyä 
(tai voita, ei vegaaninen)
- 2rkl nuolijuurijauhetta
tai maissitärkkelystä


Höyrytä paloiteltu kukkakaali ja kesäkurpitsa lähes pehmeäksi. Pilko sipulit ja valkosipulit ja kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä tai voita. Vähennä lämpöää ja lisää timjaminoksat, kukkakaali ja kesäkurpitsat.






Kaada päälle sen verran vettä että kasvikset peittyvät. Lisää suola, sekä maun mukaan mustapippuria ja kasvisliemijauhetta tai kuutio. Älä käytä liikaa kasvisliemivalmistetta etteivät muut maut peittyisi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vielä tahini , omenasose ja kaurakerma sekoittamalla joukkoon. Maistele ja lisää tai vähennä mausteita ja nestettä. Suurusta haluamallasi gluteenittomalla suurusteella.

Koristele vaikkapa timjaminoksilla, oliiviöljyllä, siemenillä ja rouhaisulla pippurisekoitusta. Kaveriksi sopisi erinomaisesta vaikkapa tuore lämmin valkosipulileipä tai paistettu sieni-sipulihakkelus.

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Omena-tyrnituorepuuro

Seurailen The Good Morning - blogia, ja siellä taannoin vilahtanut omenatuorepuuro muistutti minua vanhasta aamiaissuosikistani, joka oli jäänyt pitkiksi ajoiksi unholaan. Kotimaan antimia ja makumaailmaa (ainakin osittain) kunnioittava oma versioni omppupuurosta tulee tässä.




Omena-tyrnituorepuuro

(Maidoton, gluteeniton, vegaaninen. Semiraw.)

- 1dl kaurahiutaleita
- 1 luomuomena
- 1rkl pellavansiemeniä
- 1tl-1rkl tyrnijauhetta
- 1rkl vaniljariisiproteiinia
- 2dl mantelimaitoa
- 1/2dl maustamatonta soijajogurttia
tai luomujogurttia
- 1tl vaniljauutetta tai jauhetta
- 1tl ceylonkanelia
- 1/2tl kardemummaa
- ripaus ruususuolaa

+ mantelimaitoa tarjoiluun








Pese ja raasta omena karkeasti. Sekoita yksinkertaisesti kaikki aineet keskenään hyvin suljettavassa rasiassa. Anna tekeytyä yön yli tai muutama tunti. Heitä päälle ehdottomasti ainakin jonkinlaisia pähkinöitä ja/tai siemeniä. Suosittelen lämpimästi myös mulperimarjoja, kuivattuja karpaloita ja  kookosta. 

Kesällä on muuten aivan ihanaa syödä aamiaista (ja kaikki muutkin ateriat) ulkona. Kaikki maistuu paremmalta, aistit tuntuvat tarkemmilta ja virkeämmiltä ja saatat saada ruokaseuraa pienistä eläimistä, uusista ihmisistä tai vaikka vain tuulenvireestä. Rauhallisia aamuja!