lauantai 21. kesäkuuta 2014

Päärynä-kinuski raakakakku

Eräs lempimakuyhdistelmistäni on raikas päärynä ja täyteläinen, tahmea kinuski. Mummini tekee maailman parasta kinuskitäytekakkua jota tunnustan kovasti ikävöiväni gluteenille herkistymiseni jälkeen. Eikä se sokerimääräkään oikeastaan hyvää tekisi.

Superfoodhyllyltä löytyy kuitenkin muutama tuote jolla pystyy erehdyttävästi matkimaan itsekeitetyn kinuskin makua. Juhannuspäivää ilahduttamaan syntyi siis raakakakku karamellisesta pähkinäpohjasta, raikkaasta valkosuklaan ja kookoksen sävyttämästä päärynätäytteestä ja supertahmaisesta kinuskipinnasta - suolalla terästettynä.






Päärynä-lime raakakakku
& Suolainen kinuski

(Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, raw.)
17cm halkaisija irtopohjavuoka.


Pohja:

- 2dl pekaanipähkinöitä
- 0,75dl manteleita
- 1dl kookoshiutaleita
- 0,75dl taateleita
- 1rkl vaahterasiirappia
- 1rkl pähkinävoita
- 1rkl lucumaa
- 1tl kookossokeria
- 0,5tl ceylonkanelia
- ripaus aitovaniljajauhetta
- ripaus laatusuolaa



Surauta pähkinät tehosekoittimella muruksi. Lisää loput aineet ja sekoita tehosekottimella kunnes on käsin muovailtavaa massaa. Painele tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratun ja kookosöljyllä sivellyn irtopohjavuuan pohjalle. Laita pakastimeen ja valmista täyte.






Täyte:

- 1 pienehkö avokado
- 3 luomupäärynää kuorineen
- 1 luomulimen kuori
- tujaus limenmehua
- 1dl kaakaovoita
- 1dl kookossosetta
- 1dl kookosöljyä tai -sosetta
- 1rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
- 2tl soijalesitiiniä
- 1tl aitovaniljajauhetta
- 5 tippaa vaniljasteviaa
- miniripaus laatusuolaa
(- pikkuripaus spirulinaa/
viherjauhetta värjäämiseen)


Sulata kuumavesihauteessa kaakaovoi, kookossose (ja kookosöljy) ja hunaja/vaahterasiirappi. Laita muut aineet (myös raastettu limenkuori ja mehu) blenderiin ja kaada rasvaseos päälle ja blendaa tasaiseksi massaksi. Jos tahdot lisätä vihreää väriä, lisää alle puoli teelusikallista viherjauhetta, spirulinaa, chlorellaa tai vastaavaa. Kaada vuokaan murupohjan päälle ja pakasta ainakin 1h ennen kuorruttamista.






Kuorrute:

- 3rkl vaahterasiirappia
- 2rkl maapähkinävoita
- 1rkl kookosöljyä
- 2rkl + 1tl lucumaa
- 2tl kookossokeria
- ripaus laatusuolaa pinnalle

+ pähkinöitä koristeluun


Sekoita kaikki aineet keskenään paitsi suola ja lucuma. Ota 2/3 kuorrutteesta, lisää siihen 2rkl lucumaa ja muovaile siitä kostutetuin käsin 8 samankokoista pientä palloa. Ota vuoka pakkasesta irrottamatta kakkua. Asettele pallerot tasaisin välein kakun ulkoreunalle. Painele kärsivällisesti tasaiseksi ohuehkoksi reunukseksi niin että keskelle jää vielä ympyränmuotoinen alue kakun pintaa näkyviin. 

Ota loput kuorrutteesta ja lisää siihen 1tl lucumaa siten, että kuorrute on hieman vaaleampaa ja juoksevampaa kuin reunoille paineltu osa. Nosta loppu kuorrute keskelle ja levitä tasaisesti lusikalla. Koristele pekaanipähkinöillä. Sirottele hyppysellinen ruususuolaa tai merisuolaa kinuskin pinnalle. Pakasta kakkua vielä ainakin 15min.
TAI skippaa minun ohjeeni ja keksi huomattavasti kauniimpi ja luovempi tapa kuorruttaa kakku kinuskilla.







Käy reunat varovasti läpi jollakin ohuella ja terävällä työkalulla ja irrota kakku vuuasta. Ota pala tai kaksi ja rakasta elämää. Punnitse tarkkaan haluatko jakaa loppuja kenenkään kanssa. Jos tahdot, suosittelen kihlaamaan tuon ihmisen (ellet ole hänelle sukua) jos et ole jo sitä tehnyt. Hyvää juhannuspäivää!







6 kommenttia:

  1. Tein tätä tänään, huomenna päästään maistamaan kavereiden kanssa (: Pieniä sovelluksia tein, kuten päärynöiden kuorettomuus ja limenkuoren poisjättäminen, koska Tampesterin keskustasta ei vaan meinannut löytyä kumpaakaan luomuna. Kinuskin tein taateleista, cashewvoista, kookosöljystä, tocosta ja kookosmaidosta, hyvää tuli! Yhtä kaunista ei tullut mulla, koska en jaksanut tuota kinuskin pallotteluosiota, vaan levitin vaan suoraan kakun päälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana kuulla :) toivottavasti maistui! Joo tuo pallotteluosio oli to-della pitkä ja hermoraunioittava prosessi jonka mielellään saa skipata :D

      Poista
  2. Näyttää aivan uskomattoman herkulliselta! Voisin kuvitella, että tuo kinuskiosuus sopisi ihanasti myös puolukoiden kanssa sitten syksymmällä... päärynä on tosin erinomainen raikas kesämaku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että mun täytyy syksymmällä kuorruttaa sillä vaikkapa puolukkamuffinsseja... ;) Voi että, kyllä kausimakujen ja -raaka-aineiden käyttäminen on ihanaa!

      Poista
  3. Oi miten herkullisen näköinen kakku! Löysin blogiisi toisen blogin kommenttiosion vinkin kautta, ja onneksi löysin - gluteenittomaan ruoanlaittoon on kiva lukea vinkkejä muiden blogeista. :) Olen kyllä tosi laiska leipomaan, mutta tätä taidan kokeilla jossain vaiheessa. Yksi kysymys reseptistä: mitä on kookossose? Öljyt, maidot, kermat, hiutaleet ja jauheet on tuttua juttua kookoksesta, mutta sose on mulle vieras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja mahtavaa kuulla että joku löytää loputtomasta blogosfääristä tänne :) Kokeile ihmeessä, tämä oli ehdottomasti yksi parhaista luomuksistani. Kookossose on siis nuoren kookoksen lihasta valmistettua sosetta, joka muistuttaa koostumukseltaan kookosöljyn ja -hiutaleiden välimuotoa. Käsittääkseni kookossose ja kookosvoi ovat sama asia; tosi herkullista ja tekee mieli vedellä suoraan purkista. Sosetta voi ostaa ainakin Ruohonjuuresta, Ekolosta ja varmaan muistakin vastaavista terveysruokakaupoista :)

      Poista